Wat kan je verwachten van een boomverzorger?


Inspiratie / donderdag, oktober 21st, 2021

Bomen hebben, net zoals alle andere planten, verzorging nodig. Veel van die verzorging wordt gedaan door boomverzorgers, die precies weten wat ze doen en wat welke boom nodig heeft. Iemand die doet aan boomverzorging in Nijkerk is zich goed bewust van de bomen waarmee ze werken en kan dus goed aangeven welke vorm van verzorging de bomen nodig hebben. Maar wat kan je precies van een boomverzorger verwachten?

Onderhoud

Snoeiwerk is niet al te ingewikkeld als je het doet bij een heg, maar bij een boom kan dat wel wat anders liggen. Zeker een grote boom, waarbij je een hoogwerker nodig hebt om bij de takken te kunnen komen, vereist specifieke kennis en materiaal, zodat relatief gemakkelijk kan plaatsvinden. Dat snoeien kan op verschillende manieren, maar onderaan de streep is het bedoeld om de boom gezond te houden. Dode, zieke takken worden verwijderd, takken krijgen de kans om sterker terug te groeien en al met al krijgt de boom er een verzorgd voorkomen door. Dat laatste is vooral handig in wijken waar rijen met bomen staan, omdat het fijn is als deze bomen een beetje netjes ogen.

Planten

Een boom planten klinkt vrij eenvoudig; jong boompje in de grond, beetje water, beetje voeding en de natuur doet de rest. Echter, zo makkelijk is het natuurlijk niet. Een boom planten vereist voorkennis en een goed oog voor de grond waarin de boom wordt geplant. Ook moet je rekening houden met de wortels van de boom; deze mogen niet te diep worden geplaatst, omdat ze anders niet genoeg zuurstof krijgen om te groeien. Dit kan dus het beste gedaan worden door iemand die weet wat de behoeftes van deze jonge bomen zijn. Ook kan diegene ervoor zorgen dat de bomen worden verankerd. Hiermee worden ze aan een paaltje – of meerdere paaltjes – vastgezet, zodat ze beschermd zijn tegen harde wind en scheefgroei.

Verplaatsen

Het kan voorkomen dat een boom geen plek meer heeft op zijn oorspronkelijke plek. In dat geval kan de boom verplaatst worden naar een nieuwe plek, waar er wel toekomst is. Denk bijvoorbeeld eens aan plekken waar woningen gebouwd worden en waar een boom in de weg staat. Die boom hoeft niet om, maar kan wel verplaatst worden. Hiervoor is echter wel een beetje zorg nodig; je kan een boom niet zomaar even uitgraven, ergens anders neerzetten en vervolgens op het beste hopen. Een boomverzorger weet hoe dit moet en zorgt ervoor dat de boom elders net zo gezond is als op zijn oorspronkelijke plekje.

Het vellen van een boom

Soms moet de boom ook gewoon geveld worden. Heel sneu, maar soms is er geen keus. En om dat veilig te doen, heb je een boomverzorger nodig. Die zorgt voor een veilige omgeving en verwijdert de boom zoals het hoort. Het laatste dat je wilt, is een boom die scheef valt, of waarbij je omstanders in gevaar brengt. Is de boom wat kleiner, dan is de klus wat eenvoudiger. Het blijft echter iets wat met de nodige zorg moet gebeuren, omdat de boom niet alleen netjes geveld moet worden, maar natuurlijk ook volgens diezelfde richtlijnen moet worden verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *