Wanneer mag je prikkeldraad gebruiken?


Ideeen / woensdag, november 9th, 2022

Je tuin ligt naast een speeltuintje waar vaak kinderen spelen. Hartstikke leuk, maar als ze gaan voetballen, komt met grote regelmaat de bal in jouw tuin terecht. En die heb je nu net helemaal weer mooi en netjes! Je dacht er even over om prikkeldraad te gaan spannen boven het hek, zodat de kinderen niet meer over het hekje durven te klimmen. Maar je hebt toch maar besloten om met ze te gaan praten. Nu vinden ze het leuk dat er zo een vrouw op leeftijd naast het speeltuintje woont en ze kijken wel uit dat er geen bal over de schutting vliegt. Ze doen nu zelfs af en toe een boodschapje voor je.

Afsluiten van bepaalde terreinen

Prikkeldraad gebruiken is een goedkope manier om een bepaald gebied of een terrein af te sluiten voor dieren. Zodat het vee niet op een bepaald terrein kan komen of er niet af kan. Prikkeldraad is geïnspireerd op een doornstruik uit Amerika, die veel werd gebruikt om heggen te creëren die het vee tegenhouden. Het probleem van die heggen was dat ze niet verplaatsbaar waren, prikkeldraad is dat natuurlijk wel. Met behulp van prikkeldraad, ook wel puntdraad genoemd, leg je een afrastering aan om je dieren binnen het afgezette gebied te houden. Prikkeldraad heeft om de 10 cm vier scherpe punten. Dieren vinden die scherpe punten niet echt prettig, daarom blijven ze op een afstandje ervan en verlaten ze het terrein niet.

Agrarische sector

Net als in Amerika hadden we vroeger geen prikkeldraad nodig. Heggen, boomwallen en sloten zorgden ervoor dat het vee op de betreffende percelen bleef. Tegenwoordig gebruiken we bijna geen heggen en boomwallen meer. Schrikdraad wordt natuurlijk veel gebruikt maar er zijn ook nog genoeg regio’s in Nederland en België waar prikkeldraad de standaard is. Even prikkeldraad om het weiland zetten, gaat veel sneller dan nieuwe heggen planten en heggetjes snoeien. Prikkeldraad of puntdraad is veel goedkoper dan heggen en struiken planten, sloten graven en boomwallen maken. De dieren worden afgeschrikt door de scherpe punten die op de doornen van de doornige struiken lijken en ze blijven lekker binnen de omheining die je hebt afgezet met prikkeldraad. Ook houd je zo de wilde dieren buiten.

De voordelen van prikkeldraad gebruiken

Prikkeldraad is een uitstekend middel om goedkoop en snel een terrein af te bakenen. Je kan het prikkeldraad gebruiken om weiden af te rasteren en bijvoorbeeld bedrijventerreinen mee te beschermen. Het is echter niet geschikt om paarden binnen de wei te houden omdat deze dieren nogal schrikkerig reageren. Door paniek bestaat het gevaar dat ze zichzelf of hun vrienden tegen of zelfs door het prikkeldraad drukken, waardoor natuurlijk nare verwondingen kunnen ontstaan. Prikkeldraad gebruiken bij paarden is daarom sterk af te raden. Voor verdere doeleinden is prikkeldraad zeer geschikt en het heeft de volgende voordelen:

 • Voordelig in aanschaf
 • Veelzijdige toepassing; weilanden, bedrijventerreinen, bescherming eigendommen
 • Eenvoudig aanpasbaar in lengte
 • Snelle montage en verwerking

De uitvinder van het prikkeldraad, de Amerikaanse sheriff en grootgrondbezitter Joseph F. Glidden beschreef in zijn pamflet de volgende voordelen van zijn uitvinding:

 • Het neemt nauwelijks ruimte in
 • Het hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden
 • Vuur kan het niet vernietigen
 • De wind heeft er weinig of geen effect op
 • Het is sterker dan welke omheining ook
 • Het is goedkoper dan welk ander draad ook
 • Het wordt erkend als de standaard omheining voor de hele wereld

Prikkeldraad is een slimme oplossing om je dieren binnen en op het terrein te houden. Voorkom dat je geiten, je schapen of andere dieren door de afrastering heen breken en gebruik prikkeldraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *