Inbouw buitenlamp: Hier moet je aan denken


Ideeen / dinsdag, januari 31st, 2023

Bij het installeren van een inbouw buitenlamp moet je rekening houden met een aantal dingen. Niet elke lamp is namelijk geschikt voor buitengebruik en kan hier dan ook geïnstalleerd worden. Ook zijn er verschillende soorten buitenlampen verkrijgbaar met allemaal hun voor en nadelen. Het vergelijken van verschillende modellen is daarom ook erg belangrijk. Wanneer je goed wilt investeren in je buitenverlichting en niet alleen inbouw buitenlampen wilt kopen kun je ook kijken naar slimme varianten. Zo kun je met hue buitenverlichting al je tuinverlichting op een slimme manier bedienen, ook de inbouw buitenlampen. 

Wat is de ip-waarde van je buitenlamp? 

Elke lamp of beter gezegd de armatuur van de lamp heeft een ip-waarde. De IP-waarde geeft aan in welke mate hij bestand is tegen vaste en vloeibare stoffen. Kan er stof of vocht bijkomen bijvoorbeeld. Voor een inbouw buitenlamp is een minimale ip-waarde van 44. Dan is de lamp beschermd tegen spatwater uit alle richtingen en kan dus geplaatst worden in vochtige ruimtes. We gaan er dan vanuit dat de inbouw buitenlamp onder een overkapping in het plafond geplaatst wordt. Hiervoor zou je dus ook een slimme philips hue inbouwspot voor kunnen gebruiken. De lamp komt dan niet direct in contact met regen maar kan wel tegen vocht en spatwater. 

Inbouw afmetingen per buitenlamp

Net als bij inbouwlampen binnenshuis moet je rekening houden met de afmetingen van een lamp. Je hebt namelijk een minimale afstand nodig boven het plafond of in de wand. Wanneer je deze ruimte niet hebt is het nog mogelijk om een lamp te installeren. Deze afmetingen kunnen ook erg afwijken. Op de doos of in de handleiding van een inbouw buitenlamp kun je deze informatie altijd vinden.

Hoe wil je je lampen schakelen?

Bij het plaatsen van inbouw buitenlampen moet je je ook afvragen op welke manier je je lampen wilt bedienen. Moet dit met een schakelaar binnen of buiten? Of wil je liever een bewegingssensor plaatsen? Voordat je begint met het plaatsen van de buitenlampen is het verstandig om deze keuze te maken. Zo weet je gelijk of er nog ergens een schakelaar of sensor bij komt.

Denk na over uitbreiding

Eenmaal begonnen met het installeren van buitenlampen is de kans groot dat je toch nog extra lampen wilt plaatsen. Zorg er daarom voor dat je ook op plekken waar je nu geen lampen hebt wel alvast stroom aanlegt. Zo kun je op een later moment eenvoudig uitbreiden. Niet alleen met lampen, maar ook met schakelaars of stopcontacten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *