Waarom een robotmaaier een goed idee is


Ideeen, Inspiratie, Tips / woensdag, mei 12th, 2021

Een robotmaaier is enorm handig als je snel een perfect gazon wilt realiseren. Je houdt niet alleen meer tijd over, maar een robotmaaier biedt ook een fijne uitkomst als je om gezondheidsredenen geen gras kunt maaien. Of is grasmaaien gewoon niet bepaald jouw hobby? Dan komt een robotmaaier ook erg goed van pas. De restjes gemaaid gras hoef je daarnaast ook niet meer handmatig op te ruimen.

Een robotmaaier is vaak in te stellen om een aantal keer per week het gras te maaien. Het apparaat verzamelt ook fijne grasrestjes en verdeelt deze weer over het gazon. De restjes werken als een soort natuurlijk mest, waardoor je gazon gezond blijft.

Daarnaast werkt een robotmaaier elektrisch, dus er komt geen olie of benzine bij kijken. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu!

Waarop letten als je een robot grasmaaier koopt?

Als je een robot grasmaaier koopt, dan moet je goed kijken naar de grootte van je tuin. Alle robotmaaiers hebben namelijk een maximumcapaciteit, uitgedrukt in m². Kleine robotmaaiers hebben bijvoorbeeld een capaciteit van 250 m², terwijl grotere exemplaren soms wel 20.000 m² aankunnen. Verder is het ook belangrijk om te kijken of je hellingen of andere onregelmatige ondergronden zoals takken op het gras hebt. Sommige robotmaaiers kunnen hier namelijk niet goed mee overweg!

Hoe werkt de robotmaaier?

Als je een robotmaaier hebt aangeschaft, dan kun je niet meteen lui staan toekijken hoe het gras voor je gemaaid wordt. Je moet namelijk eerst ervoor zorgen dat de maaier geïnstalleerd wordt. Hoelang dit duurt, hangt echt af van het merk en de gebruiksaanwijzing.

Het installeren van een robot grasmaaier is op twee manieren mogelijk: handmatig of automatisch. In de handmatige (oftewel manuele) modus blijft de maaier zijn werk doen tot het gehele gazon aan de beurt is geweest, of totdat je hem zelf stopzet. Maar je kunt hem ook instellen dat de robot op bepaalde dagen en op bepaalde tijdstippen gaat maaien. Tussendoor rijdt de maaier automatisch terug naar zijn oplaadstation.

Nadelen

Veel mensen kiezen voor een robotmaaier omdat het natuurlijk erg veel tijd scheelt. Maar toch zijn er ook wel wat nadelen te noemen. Zo raakt de accu soms erg snel leeg. Vooral als je een grote tuin met veel gras hebt, kan dit weleens een probleem vormen.

Wat kost het?

Een ander potentieel nadeel is het prijskaartje. Goedkopere en simpele robotmaaiers zijn al te koop onder de € 1000, maar als je een luxere versie wilt, dan ben je al snel € 3000 of meer kwijt. Bekijk online bij vergelijkingswebsites robotmaaier test en reviews, zodat je weet welk model bij jou past.

In het algemeen geldt: hoe meer functionaliteiten, gemak en accuduur je wilt, des te hoger de prijs zal zijn. Ook zijn duurdere robotmaaiers vaak wat gebruiksvriendelijker qua installatie en programma.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat robotmaaiers stroom verbruiken. Het gebruik ervan resulteert ongetwijfeld in een hogere energierekening, zeker als je hem meerdere keren per week gebruikt! Maar een grasmaaier met benzinemotor kost natuurlijk ook brandstof en onderhoud. Zoek dit allemaal dus goed uit als je graag wilt weten hoe je geld kunt besparen en wat voor type maaier in jouw situatie voordeliger is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *