De voordelen van gras zaaien


Inspiratie / dinsdag, mei 18th, 2021

In vergelijking met het aanleggen van gaszoden heeft het zaaien van gras voordelen. Het is wel van belang om de juiste mix van zaden te kiezen. Volg onderstaande tips op en geniet over een paar weken van een mooi gazon!

Gras zaaien of graszoden leggen

De keuze tussen zaaien of zoden aanleggen is lastig, want beiden hebben voor- en nadelen. Met graszoden heb je direct een groen gazon, bij graszaad kost dat een paar weken geduld, omdat het nog moet groeien. Toch heeft het zaaien van gras zeker zijn voordelen.

1. Minder zwaar werk

Het aanleggen van graszoden is een zware klus. Zeker als je ze moet uitrollen, kost het flink wat werk. Het zaaien van gras komt echter niet met zware rollen gras. Dat gewicht is een reden waarom veel mensen ervoor kiezen om gras te zaaien. Het prepareren van de ondergrond gaat wel op dezelfde manier. Het is belangrijk om de grond eerst goed los te maken, vervolgens aan te stampen en te egaliseren.

2. Minder materiaal

Graszoden moet je op maat knippen en netjes bijwerken. Bij het zaaien van gras heb je geen kantensteker en graskantenschaar nodig, want je hoeft niets op maat te knippen. Bovendien zitten graszaden in kleine doosjes of zakjes. Graszoden zijn groot en log, die moet je thuis laten bezorgen of ophalen met een aanhanger en vervoer je thuis met een kruiwagen.

3. Goedkoper

Graszoden zijn duurder dan graszaad, omdat je bij graszaad minder snel resultaat hebt. Voor zoden ben je voor 100 vierkante meter zo’n 225 euro kwijt. Als je het snijverlies er nog bij optelt loopt dit bedrag nog verder op. Voor datzelfde oppervlak heb je aan 3 kilo voldoende. Dat kun je vaak voor onder de 10 euro graszaad kopen. Scheelt heel veel dus!

4. Langer houdbaar

Vers graszoden moeten binnen twee dagen worden gelegd. Als het warmer is nog sneller, anders drogen ze uit en wordt het gras geel en dor. Daarom laat je ze het beste pas bezorgen na het egaliseren van de grond, wat meer tijd in beslag kan nemen dan je denkt. Graszaad is echter lang houdbaar. Denk hierbij aan enkele jaren als je het droog en donker bewaart.

Welke graszaad mix kopen?

Afhankelijk van de functie van je gazon zijn er verschillende mixen van graszaad verkrijgbaar.

Speelgazon

Bij een speelgazon moet het gras tegen een stootje kunnen. De zaden in deze mix herstellen snel en zijn redelijk kort te maaien. Ook zijn ze goed bestand tegen drogere periodes. Ideaal als de kinderen of hond er lekker op willen ravotten.

Siergazon

Een siergazon is vooral om naar te kijken en wordt weinig belopen. Het vraagt relatief veel onderhoud, zoals jaarlijks verticuteren, regelmatig besproeien en bemesten.

Schaduwgazon

Als er veel schaduw in je tuin is, is schaduwgras het geschiktst. Deze grassoorten groeien prima onder bomen en op andere plaatsen met veel schaduw. Uiteraard kun je ook een schaduwrijke plek in je sier- of speelgazon inzaaien met schaduwgras voor een mooier eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *