Tip: bloemzaden voor een kleurrijke tuin


Ideeen / woensdag, maart 31st, 2021

Bloemen zijn de absolute sfeermakers in je tuin. Bovendien help je de bijen en de vlinders door bloemenzaden in je tuin of in een bak op je balkon te zaaien. Zij kunnen jouw bloemenhulp als steuntje in de rug goed gebruiken! Je tuin wordt er vrolijk en kleurrijk van zodra de bloemen gaan bloeien.

Als je niet goed weet welke bloemenzaden je kunt gebruiken, kun je beginnen met een mooi eenjarig bloemenmengsel. Ga naar de plek in je tuin die je wat op wilt vrolijken en spit deze om. Zaai het bloemenmengsel over de aarde, giet er wat water bij en laat het groeien. Zo eenvoudig is het. Het beste plekje in de tuin is een zonnig en beschut stukje. Met een beetje warmte en licht die je gratis van de zon krijgt en een beetje water wat ze van jou krijgen, groeien de bloemen snel. Als je op een bepaalde plek wilt zaaien die donker en vaak vochtig is, kun je beter voor een speciaal mengsel kiezen.

Zaaien

De plek heb je nu goed uitgekozen. Een gedeelte van het grote gazon dat je achter en opzij van je huis al heel lang geleden hebt aangelegd, wil je nu veranderen in een ware bloemenzee. Je bent steeds meer van kleur gaan houden en je wil hier echt van gaan genieten als je ’s morgens met je kopje koffie en de krant en ’s middags met je kopje thee en je kleinkinderen in de serre of op het terras zit. Je hebt ervoor gekozen om het gras met een graszodensnijder te verwijderen en dan de vrijgekomen grond iets los te spitten. Op deze manier voorkom je dat onkruidzaden die in de graszoden zaten, maar niet tot groei kwamen, onder de omgespitte aarde plotseling gaan kiemen. Ook de hergroei van gras houd je binnen de perken.

Wanneer zaaien?

In principe is de periode tussen maart en september het meest geschikt om te zaaien. Zelf denk je aan eind april of begin mei. De aarde is dan alweer een beetje opgewarmd en het zal niet meer vriezen ’s nachts. Het zaad van de ene bloem is weer anders dan die van de andere bloem. Een tip is het zaad in droog en scherp zand in een emmer te mengen. Vanuit de emmer kun je nu makkelijk met de hand zaaien en je ziet precies waar je geweest bent. Leuk om met je kinderen of kleinkinderen te doen! Dan komt het grote wachten. Maar toch, na 2 of 3 weken komen de eerste plantjes boven. Een spannende tijd en leuk om te volgen. Na een week of 6 verandert het groen van de plantjes in de kleuren van de uitkomende bloemen. Een natuurlijke explosie van kleuren is een lust voor je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *