Stappenplan om graszoden te leggen


DIY, Tips / zaterdag, november 21st, 2020

Als je een mooi gazon wilt hebben, kun je dat makkelijk zelf voor elkaar krijgen door gras te zaaien, of door graszoden te leggen. Gras zaaien is een nauwkeurig klusje en vooral een kwestie van geduld. Je zult enige maanden moeten wachten voordat je resultaat ziet, want het gezaaide gras zal eerst moeten kiemen. Dan heb je ook nog de kans op kale plekken. Bij graszoden heb je dat niet, want die worden kant-en-klaar geleverd. Je ziet meteen wat je hebt en je ziet wat je doet. Na het leggen van de graszoden heb je onmiddellijk een mooi gazon. Hieronder volgt een stappenplan voor het leggen van graszoden.

Hoeveel graszoden heb ik nodig voor mijn grasveld?

Graszoden kunnen altijd gelegd worden, tenzij het extreem droog of extreem koud is en de temperatuur onder de nul graden zakt. Het is echter wel raadzaam om ze ergens vanaf maart tot en met oktober te leggen. Om uit te rekenen hoeveel graszoden je nodig hebt, kunt je gewoon het beoogde aantal vierkant meters van het gazon aanhouden met een extra vijf procent voor het eventueel wegsnijden aan de randen.

Maak de ondergrond schoon en verwijder onkruid

Spit de plek om waar je de graszoden wilt hebben. Houd hierbij zo’n tien centimeter aan. Maak de ondergrond schoon door alle onkruid, stenen en kluiten weg te halen. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon blijft. Als je op kleigrond woont, is het handig om hieraan zand of compost toe te voegen. Door deze toevoeging wordt de ondergrond wat luchtiger.

Egaliseer de ondergrond

Op dit moment kunnen de graszoden al bijna gelegd worden, maar check nog eens goed de ondergrond. Het is belangrijk dat deze helemaal glad en waterpas is. Dit zorgt voor een mooi en egaal grasveld, zonder storende oneffenheden.
Egaliseer de grond met een lange zware plank of desnoods een wals. Hark hierna nog even lichtjes de grond aan. Controleer met een waterpas of de ondergrond wel weer helemaal vlak is. Is dat niet het geval, ga dan door met egaliseren, totdat jij en je waterpas tevreden zijn. Het egaliseren van de ondergrond is zo essentieel, omdat je eventuele bulten of kuilen nooit meer weg krijgt als de graszoden er eenmaal liggen. Je blijft ze echter wel altijd zien en/of voelen.

Het leggen van de graszoden

Als je kiest voor graszoden afhalen of laten bezorgen worden deze opgerold geleverd. Verstandig is er meteen mee aan het werk gaan, want ze drogen snel uit. Rol ze uit en leg ze (heel) dicht tegen elkaar aan en druk ze daarna ook nog even goed aan. Probeer aan de randen van het grasveld te eindigen met hele graszoden. Bij het uitrollen van de graszoden kun je ook een wals gebruiken.

Graszoden op maat snijden

Graszoden kunnen als het nodig is, makkelijk ingesneden worden met een speciale graszodensnijder, maar met een gewoon broodmes kan het ook. Hiermee kun je later ook de kanten afsteken. Probeer te voorkomen dat je met kleine stukjes moet werken. De nu nog zichtbare naden zullen straks netjes dichtgroeien. Check nogmaals of alle graszoden strak tegen elkaar aan liggen en steek de kanten af.

Graszoden hebben veel water nodig, dus dagelijks sproeien

Graszoden moeten goed nat worden gehouden, vooral de eerste twee á drie weken. De wortels hebben veel water nodig om vast te groeien aan de ondergrond. Sproei daarom elke dag. Door een hoekje omhoog te tillen, kun je zien of het groeiproces vordert. Na ongeveer vijf weken kun je het grasveld al maaien. Als je dit stappenplan opvolgt, kun je misschien deze zomer al genieten van het aangelegde gazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *