Houtpellets: welke kies je?


Ideeen / dinsdag, juli 19th, 2022

Er zijn verschillende typen houtpellets. Zo kan je pellets van zacht- hardhout kopen. We gaan in enig detail in op de verschillen tussen die twee typen. Dan gaat het niet alleen om hun samenstelling, maar met name ook over hun brandeigenschappen. Maar eerst: wat zijn houtpellets en wat betekenen ze voor het milieu?

Wat zijn houtpellets?

Pellet zijn geperste stukjes houtmateriaal in de vorm van kleine cilindertjes. Het hars, dat in het hout zit, is het bindmiddel van de pellets. Het houtmateriaal bestaat uit zaagsel en resthout, wat in feite afval is van houtzagerijen. Het materiaal is schoon en onbehandeld. De cilindertjes hebben allemaal vrijwel dezelfde afmetingen. Daardoor zijn ze prima te hanteren. Een pelletkachel maakt gebruik van die uniformiteit. Je kunt pellets onder meer in zakken kopen. Die zijn gemakkelijk op te slaan. De pellets die uit dezelfde verpakking komen, zijn homogeen van samenstelling. Dat geeft een heel voorspelbaar verbrandingspatroon.

Klimaateffecten van houtpellets

Zoals in de vorige paragraaf al is gemeld, worden houtpellets van afvalhout gemaakt. Er worden dus geen bomen voor gekapt. De verbranding van houtpellets wordt CO2-neutraal genoemd. De CO2 die bij die verbranding vrijkomt, wordt weer opgenomen door bomen. De voorwaarde voor de neutraliteit is dat de voorraad bomen op peil wordt gehouden. Maar omdat pellets van afvalhout worden gemaakt en een groot deel van een boom een andere bestemming heeft, hoeft de herbeplanting daarvoor niet een-op-een te zijn. De verbranding van pellets is behoorlijk volledig. Er komt vrijwel geen roet, as en fijnstof bij vrij. Ook is er zeer weinig rookontwikkeling.

Zacht- versus hardhout

Er wordt onderscheid gemaakt tussen witte en bruine pellets. De kleur heeft te maken met het materiaal waarvan een pellet is gemaakt. Voor witte pellets wordt zachthout gebruikt en voor bruine pellets hardhout. Bij zachthout kan men onder meer denken aan essen- en dennenhout. Een populaire hardhoutsoort, die voor pellets wordt gebruikt, is eikenhout. De witte pellets zijn doorgaans wat prijziger dan de bruine. De verbranding ervan is erg schoon. De warmteopbrengst van witte pellets is echter wat lager dan van de bruine. De witte pellets zijn daarom prima voor ruimtes met een relatief kleine oppervlakte. De verbranding van bruine pellets is beter en minder heftig. Bruine pellets worden daarom wat meer gebruikt voor de verwarming van ruimtes die wat groter zijn. Beide typen pellets hebben dus andere eigenschappen. Er is niet per se een verschil in kwaliteit. De zuiverheid van de pellets voor pellet kachel is wel van belang, want dat geeft een meer complete verbranding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *