Hier let je op bij het maken van je keuze voor LED verlichting voor je tuin


Inspiratie / zondag, oktober 17th, 2021

Er zijn veel goede redenen te benoemen om LED verlichting te kiezen om je tuin te verlichten. De tijd dat LED verlichting ongezellig en koud was hebben we al lang achter ons gelaten. De nieuwere LED generaties geven warm licht in iedere gewenste kleurstelling. Daarnaast bieden dit soort lampen een hoge energie efficiëntie, heeft LED verlichting een lange levensduur en heb je volop keuzemogelijkheden in dit soort verlichting. Dit voordeel brengt ook direct een nadeel met zich mee. Waar let je op bij het maken van je keuze voor LED verlichting voor je tuin? In dit artikel nemen we deze punten met je door.

Beschermingsklasse van LED verlichting

LED verlichting voor je tuin moet uiteraard bestand zijn tegen iedere weersomstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regen, wind en/of sneeuw. Dit is de reden dat je zeker moet kijken naar de beschermingsklasse van LED verlichting, als je van plan bent om je lichtbron buiten te gebruiken. Deze beschermingsklasse wordt aangegeven met de letters IP wat staat voor “ingress protection”. Na de letters IP staan twee cijfers. Het eerste cijfer is een indicatie in hoeverre de lamp bestand is tegen vreemde voorwerpen, Hierbij wordt een indeling van 0 tot 6 aangehouden. Het tweede cijfer (van 0 tot 8) geeft een indicatie in hoeverre de lamp bestand is tegen water en stof. Om hierin een beeld te geven: een lamp met een IP44 beschermingsklasse biedt bescherming tegen vreemde voorwerpen groter dan 1 mm en tegen spatwater. Voor een vijverlamp kun je beter een keuze maken voor een LED lamp met een IP68. Voor een grondspot is LED verlichting met een IP klasse van P67 omdat je rekening moet houden met tijdelijke onderdompeling bij zware regenval.

Lichtopbrengst van LED tuinverlichting

De lichtopbrengst van LED tuinverlichting is ook zeker iets waar je op moet letten. De lichtopbrengst is een term voor de verhouding tussen opgenomen energie en geproduceerd licht. Hiervoor wordt de lumenwaarde al referentie gehouden en niet meer het aantal Watt zoals in het verleden het geval was. Om je hierin een beeld te schetsen: een LED lamp met een lichtopbrengst van 470 lumen komt overeen met een gloeilamp wattage van 40 watt. Voor een gemiddelde wandlamp, je tuinpadverlichting of zelfs een plafondarmatuur heb je vaak een LED lamp van 500 tot 1000 lumen nodig.

Verschillende soorten LED buitenlampen

Het bovenstaande brengt ons bijna automatisch op de verschillende soorten LED buitenlampen waarvoor je kunt kiezen. De functie van de tuinverlichting speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol. Je kunt immers de keuze maken tussen functionele verlichting, dus lichtbronnen die dienen voor een goed doel (zoals het verlichten van je oprit of ingang als het donker is of het verlichten van je tuinpad om hier op een veilige manier gebruik van te maken) of decoratieve verlichting om meer sfeer en gezelligheid in je tuin te creëren. Uiteraard kun je deze doeleinden ook combineren bij je keuze voor geschikte grondspots, gevelverlichting of andere lichtbronnen.

Jouw keuzemogelijkheden in verlichting voor je tuin

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken zijn jouw keuzemogelijkheden in verlichting voor je tuin bijna oneindig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wandlampen met een mooie kunststof of metalen behuizing, tuinpadverlichting, LED spots om bepaalde elementen van je tuin meer accent te geven, LED inbouwlampen voor het verlichten opritten of gevels van gebouwen, buitenplafondlampen en decoratieve LED lampen voor buiten. Je hebt dus alle mogelijkheden om met behulp van verlichting extra sfeer te creëren in een mooie zithoek onder je veranda. Je kunt hierbij zelfs de keuze maken voor led-lampen met dimmer zodat je zelf de gewenste lichtsterkte kunt bepalen. Je kunt dit soort lampen gebruiken voor een sfeervolle setting als je visite ontvangt maar je zorgt er tegelijk ook voor dat je voldoende licht hebt als je in de schemering of in het donker een boek wilt lezen. Met LED verlichting is tegenwoordig immers alles mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *