Is jouw tuin voorbereid op een eventuele hittegolf?


Inspiratie / zondag, oktober 17th, 2021

De huidige zomer is nog niet helemaal wat we ervan verwachten hadden, maar we moeten nog in ons achterhoofd houden dat moeder natuur ons nog op een hittegolf kan trakteren. Is jouw tuin daarop voorbereid?

Komt er nog een hittegolf?

De afgelopen paar jaar stonden de Nederlandse zomers in het teken van zon, warmte en volle terrassen. Hoewel de terrassen al een stuk leger zijn door de coronamaatregelen, valt het weer deze zomer ook meer tegen met die warme zomers in het achterhoofd. Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel, de dagen dat de thermostaat 30 graden aantikte zijn alleen op één hand te tellen. Een hittegolf lijkt voor ons dan ook in geen velden of wegen te bekennen, maar zoals alle opa’s en oma’s vroeger zeiden: “Er is niks zo verraderlijk als het weer!”. Het kan dus zomaar zo zijn dat het weer omslaat en de temperaturen alsnog omhoog schieten. Is jouw tuin daar wel op voorbereid?

Hittegolven

Tropenroosters, airco’s die niet aan te slepen zijn en een tuin die constant naar water snakt. Als we naar de afgelopen zomers kijken met volop hittegolven en droge tuinen, dan is het slim om met deze voorkennis naar een slim en degelijk waterplan voor je tuin te kijken. Met zulke droge periodes heb je namelijk veel water nodig. Water wat er niet altijd is!

Waterplan

Met een slim plan hoef je de nationale watertekorten niet aan te boren om alle planten in jouw tuin te redden van uitdroging. Bijvoorbeeld wel eens aan een regenton gedacht? Hiermee vang je regenwater op die je vervolgens kunt hergebruiken in je tuin. Na een flinke hoosbui ziet de ton zo vol en tap jij met een emmer gewoon elke dag dit ‘gratis’ water. Tip: koop deze wel vóór een hittegolf. Anders is-ie natuurlijk nooit gevuld. Zit jouw regenton snel vol? Parkeer dan zeker een tweede regenton in jouw tuin! Ook kan een tuinpomp een goed idee zijn. De tuinpomp is vooral geschikt voor het beregenen van jouw tuin met grondwater of water uit een put. Daarnaast kun je de tuinpomp inzetten voor het omhoog pompen van water.

Denk aan je vijver!

Heb jij een mooie vijver in je tuin waar je met trots naar kunt kijken? Vergeet deze dan niet tijdens een hittegolf. Ook water in de vijver verdampt namelijk snel. Vul daarom regelmatig het water bij. Daarnaast kan met temperaturen die dik boven de 30 graden zijn in stilstaand water zuurstofgebrek optreden. Met een fonteintje of waterloop in de vijver voorkom je dit probleem. Zo wordt het zuurstof aangevuld en blijft de vijver met vissen en planten gezond. Wel zo leuk!

Met deze paar eenvoudige tips moeten jij en je tuin deze komende hittegolf met gemak doorkomen. Succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *