Alles wat je moet weten over garagedeuren onderhouden


Inspiratie / dinsdag, augustus 9th, 2022

Veel mensen slaan het over, maar eigenlijk is de garagedeur een belangrijk onderdeel van je huis om af en toe te onderhouden. Op deze manier blijft een elektrische garagedeur er niet alleen langer goed uitzien, maar blijft hij ook langer functioneel en veilig te gebruiken. Maar welke onderhoudswerkzaamheden moet je dan eigenlijk allemaal doen aan een garagedeur? In dit artikel lees je er alles over!

Onderhoud en schoonmaak aan het deurblad

Ten eerste is het deurblad erg belangrijk, want dit gedeelte wordt eigenlijk altijd blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Haal daarom viezigheid zoals stof en modderrestjes weg door het af en toe schoon te maken. Ook vogelpoep mag je zeker niet te lang laten zitten, want het ammonium in uitwerpselen tast de laklaag aan op de lange termijn waardoor er verkleuringen kunnen ontstaan. Je kunt het deurblad van een garage het beste schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Spoel eerst de deur af voordat je begint met boenen, zodat je geen krassen maakt.

De garagedeur verven

Garagedeuren kun je prima verven. Ben je dus uitgekeken op de kleur of kan de garagedeur wel een nieuw likje verf gebruiken, dan kun je dit gewoon zelf regelen. Match de garagedeur bijvoorbeeld met de kleur van je voordeur. Naast het esthetische aspect heeft verf trouwens ook een andere functie, namelijk de bescherming van het deurblad. Op de lange termijn kan het materiaal roesten en de verf gaat dit proces dus tegen. Lees je alleen wel eerst goed in voordat je begint met de garagedeur verven. Laat je informeren door een specialist, zodat je precies weet hoe je een mooi resultaat kunt boeken. Daarnaast moet je soms ook een speciale soort verf gebruiken en de specialist kan je adviseren welke soorten geschikt zijn voor je garagedeur.

Onderhoud van garagedeur onderdelen

Als je de garagedeur iedere dag gebruikt, dan slijten de onderdelen snel. Om dit slijtage zoveel mogelijk te vertragen, is het belangrijk om periodiek een aantal onderhoudsklussen te doen en eventueel garagedeur onderdelen te vervangen.

Dit onderhouden kun je het beste twee keer per jaar doen. Je moet dan klusjes doen zoals het smeren van de lagers, de windingen en de assen van de looprollen. Ook moet je de veren en de rails controleren of deze nog soepel bewegen, zodat je de deur soepel open en dicht kan blijven doen.

Ook hier is het belangrijk dat je je goed laat informeren, want onderdelen onderhouden en vervangen is soms best een lastige en gevaarlijke klus als je onwetend aan de slag gaat. Heb je geen zin of tijd om je hier in te verdiepen? Dan zijn er ook bedrijven die een soort serviceabonnement aanbieden. Je betaalt dan een vast bedrag (bijvoorbeeld per maand) en dan komen ze om de zoveel tijd je garagedeur controleren en eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Dit abonnement is zeker de moeite waard als je twee linkerhanden hebt en helemaal niets van klussen moet weten. Het is wel een investering, maar dan gaat je garagedeur natuurlijk wel stukken langer mee en kun je hem veilig blijven gebruiken. Dat is zeker wel wat geld waard toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *