Tips voor het plaatsen van een veranda


Ideeen / maandag, mei 3rd, 2021

Steeds meer huishoudens voorzien hun tuin van een veranda. Met een veranda profiteer je van verschillende voordelen. Je kunt al eerder in het jaar naar buiten, daar de veranda enige beschutting biedt tegen de wind in het voorjaar en de herfst. Daarbij biedt een veranda een overkapping, op het moment dat het in de zomer begint te regenen. Zo hoef je bij een zomers buitje niet direct naar binnen! Vaak is het ook tijdens zo’n bui nog warm genoeg om buiten te zitten. Bij het plaatsen van een veranda zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Wat is een geschikt formaat veranda? Sluit je de zijkanten van de veranda af, of houd je deze open? Enzovoorts. In dit artikel lees je meer over het plaatsen van de veranda in jouw tuin.

Zorg dat de houten palen op een betonpoer staan

Aan de ene kant wil je er zeker van zijn dat de houten palen van een veranda stevig in de grond staan. Het voorkomt dat de veranda op enig moment in kan storten. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat het hout van de veranda begint te rotten. Dit zou de stabiliteit hiervan in gevaar kunnen brengen. Er zijn verschillende manieren om in beide wensen te voorzien. Maak gebruik van een zogenaamde betonpoer. Het is een stevige betonnen houder, met aan de bovenzijde een schroefdraad. Je kunt een hoogteverstelling aan de houten palen van de veranda monteren. Deze bout draai je vervolgens in de schroefdraad van de betonpoer. Zo blijft de veranda stevig staan, maar komt het hout niet in aanraking met grondvocht.

Voorzie het hout jaarlijks van een laagje olie

Hout is een natuurproduct, waardoor dit na verloop van tijd zal verkleuren. Je gaat deze verkleuring enigszins tegen, door het hout jaarlijks te behandelen. Het behandelen van het hout doe je met een speciaal soort beits of olie. Je kunt dit bij iedere bouwmarkt kopen. Houd er rekening mee, dat de kleur van de gebruikte beits of olie kan verschillen per type dat verkocht wordt. Let hier goed op! Beits en olie zorgen er niet alleen voor dat het hout z’n oorspronkelijke kleur behoudt. Ook biedt het bescherming aan het hout, waardoor houtrot voorkomen wordt. Het hout gaat veel langer mee, wanneer je dit jaarlijks behandelt.

Bekleed de zijkanten met een doek in de herfst

Door de zijkanten van een veranda af te sluiten, profiteer je van meer beschutting. Bij smallere tuinen wordt de veranda vaak over de volledige breedte van de tuin gemonteerd. Op deze manier biedt de schutting beschutting aan de zijkanten van de veranda. Wanneer dit niet het geval is, kun je een groot doek of zeil over de zijkant van de veranda spannen in het voorjaar en de herfst. Het kan zinvol zijn om een aantal oogjes of bijvoorbeeld haakjes in de houten constructie van de veranda te draaien. Je kunt een doek of zeil hier vervolgens eenvoudig aan bevestigen.

Ook raadzaam: plaats een balustrade aan de voorzijde van de veranda. Het geeft een knus gevoel en biedt je tevens de mogelijkheid om hier bijvoorbeeld plantenbakken aan te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *