Tips voor het onderhouden van een grote tuin


Ideeen, Inspiratie, Tips / maandag, januari 27th, 2020

De winter is de ideale periode om de grote tuinklussen aan te pakken. De meeste bloemen en planten zijn in rust en verlangen, net als wij, naar de lente. De meeste bomen en struiken zijn kaal. De sapstroom, de zuigende werking van de bladeren, ligt stil waardoor er nu goed gesnoeid kan worden, zonder dat ze gaan ‘bloeden’.

Snoeien

Snoeien is zonder meer een vak. Wie er geen ervaring mee heeft, kan het beter uitbesteden, dan het risico aangaan dat bomen en struiken in de tuin schade oplopen. Maar snoeien kan je ook leren, letterlijk.

Vuistregels

Voor wie het snoeien liever zelf doet, is er aan aantal vuistregels waaraan je je kan vastklampen.
Sierheesters snoei je direct na de bloei. Verwijder eerst dode, beschadigde en kruisende takken en dun de struik uit door wat oude weg te halen. Houd bij het snoeien rekening met de vorm van de struik.
Lastig is het grotere werk: tuinonderhoud met betrekking tot het snoeien van bomen. Voor die klus heb je meer nodig dan een scherpe snoeischaar of takkenzaag. Voor het meest grove werk, zoals het toppen van en het verwijderen van forse zijtakken gebruik je een kettingzaag, en ander goed gereedschap.

Kettingzaag

Grootse voordeel van het gebruik van een kettingzaag is de snelheid. In een mum van tijd is het zagen zelf gebeurd. Meer tijd ben je kwijt met de voorbereiding om veilig te werken en het opruimen nadien. Maar dan heb je ook wel wat openhaardhout.

Nadelen zijn er ook. Met kettingzagen kun je niet heel precies werken en de snoeiwonden zijn veelal groot en niet altijd fraai om te zien. Een belangrijk aspect bij het snoeien van bomen is het behoud van de vorm van de boom. Streef naar een welgevormde kroon. Een goed gevormde boom is en blijft een lust voor het oog.

Struiken en boompjes hoeven trouwens niet altijd in volle grond te staan. Je kunt ze ook klein houden in potten op het terras. Wilgjes bijvoorbeeld.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *