Hoe kun je urgente aanpassingen aan je tuin financieren zonder voldoende spaargeld?


Tips / donderdag, januari 20th, 2022

Niet alle aanpassingen aan een tuin zijn puur cosmetisch of het gevolg van de wens voor een bepaald soort tuin. Soms kan het zo zijn dat je te maken krijgt met een urgente kwestie die ervoor zorgt dat je zo snel mogelijk aan het werk moet in je tuin voor grote aanpassingen. Bijvoorbeeld als je tuin overhoop is gehaald omdat er buizen opgegraven moesten worden of er vervuilde grond afgevoerd moest worden en je tuin vervolgens hersteld moet worden tot een bruikbare buitenruimte. Daar heb je niet altijd het spaargeld meteen voor klaarliggen. We bespreken andere opties om de werkzaamheden aan je tuin op korte termijn te financieren.    

Persoonlijke lening

Als de aanpassingen aan je tuin noodzakelijk en urgent zijn, kun je overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten om dit te financieren. Het is geen ideale oplossing, want bij een lening komt rente kijken, waardoor je dus uiteindelijk meer kwijt bent dan wanneer je de aanpassingen zelf zou kunnen financieren. Ook moet je van tevoren weten hoeveel geld je nodig gaat hebben. Controleer in hoeverre je de aanpassingen als verbeteringen voor je woning kunt verkopen aan de Belastingdienst, want dan mag je de rente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Doorlopend krediet

Een andere leenvorm die van pas kan komen, is een doorlopend krediet. Daarbij hoef je niet van tevoren te weten hoeveel geld je nodig gaat hebben, omdat je vrij (wel tot een limiet) geld kunt opnemen. Daar betaal je een variabele rente over. Over het geld dat je niet opneemt betaal je geen rente. Dit biedt meer flexibiliteit, die goed van pas kan komen bij onverwachte tegenvallers of juist meevallers. Bij een doorlopend krediet kun je de rente helaas nooit aftrekken van de belasting, ook niet bij verbeteringen aan je woning.

Lening oversluiten

Heb je al te maken met een lopende lening waarvan de maandlasten ervoor zorgen dat je te weinig aanvullend kunt lenen voor de gewenste aanpassingen in je tuin? Misschien kun je besparen op die maandlasten als je de lening laat oversluiten naar een andere kredietverstrekker. Een lening oversluiten kan voordeel opleveren, omdat de rente op het moment historisch laag is en waarschijnlijk lager is dan de rente die je nu betaalt over je huidige lening. Daardoor kunnen de maandlasten lager worden wil een kredietverstrekker je wellicht méér lenen voor het financieren van de werkzaamheden aan je tuin. Mogelijk kan dit zelf meegenomen worden in het oversluiten van je lening.

Heb je zelf wel het spaargeld beschikbaar, dan is het verstandig om de werkzaamheden zo veel mogelijk zelf te financieren. Vergeet echter niet dat je ook een financiële buffer moet overhouden voor andere mogelijke tegenvallers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *