Houten palen bij een tuinafrastering: hoe diep moeten de palen in de grond?


Inspiratie / donderdag, januari 27th, 2022

Er zijn verschillende situaties waarin je een paal de grond in wilt zetten. Je wilt een schutting plaatsen, een afrastering maken of een schommel in de tuin installeren: in alle gevallen dien je een houten paal voor een deel in de grond te zetten zodat deze sterk staat en niet zomaar omvalt. Het kan onduidelijk zijn hoe diep de paal de grond in moet om hem stabiel te laten staan. Wil je weten hoe je deze klus het beste aan kunt pakken? Lees dan dit artikel verder.

Hoe diep moet een paal in de grond?

Een vaak gebruikte vuistregel is dat een paal voor één derde (1/3e) onder de grond gezet wordt. Je rekent vaak terug vanuit de lengte van de paal die je boven de grond wilt hebben. Voorbeeldje: wil je een paal die 120 centimeter boven de grond uitsteekt, dan heb je een paal nodig met de totale lengte van 180 centimeter en moet je een gat graven van ( 180:3 = ) 60 centimeter in de grond. Het advies is wel om een paal minimaal 40 centimeter diep in de grond bevestigen, dus als je een paal van 60 centimeter hoog wilt hebben, kom je uit van een totale lengte van de paal van 1 meter.

Mocht je een schutting op een plek willen zetten waar die vol in de wind staat, dan kan je er uiteraard voor kiezen om de robinia palen wat dieper in de grond te bevestigen. Betreft het de bevestiging van een paal in een sterke ondergrond zoals klei en heeft de paal eigenlijk niet veel te hebben, dan volstaat de 1/3e-regel ruimschoots.

Soms hoor je van palen die in beton gegoten zijn zodat je zeker weet dat ze niet meer los raken. Dit is onjuist! Doordat beton geen vocht doorlaat en het water of vocht dus op het contactoppervlak blijft liggen, zal de paal op het grenspunt van het beton gaan rotten en afbreken. Als je de paal met ingraven echt niet stabiel krijgt, kan je overwegen om hem in chape vast te zetten. Chape is een zandcement dat wél vocht doorlaat.

Wat is de gewenste hoogte?

Heb je alle palen in huis en weet je hoe diep ze de grond in moeten, dan kom je op het punt van installeren. Begin met op alle palen een markering te zetten. Op deze manier heb je voor elke paal duidelijk hoe diep deze de grond in moet waardoor ze uiteindelijk allemaal even diep in de grond staan.

Span dan een horizontaal stuk touw om te controleren of alle palen netjes op een rij staan en de juiste hoogte hebben. Sla vervolgens met een sleg (tuinhamer) of een houten hamer de palen stuk voor stuk de grond in. Blijkt er achteraf toch iets misgegaan te zijn, dan is het altijd een optie om alsnog een stuk van de bovenkant te zagen. Gebruik een waterpas om te controleren of de palen allemaal netjes verticaal in de grond staan.

Wanneer alle palen keurig op een rijtje in de grond bevestigd zijn en de juiste hoogte hebben, kan je er het gewenste muizengaas, planken of draad op of aan aanbrengen. Soms vangt een scherm erg veel wind, bijvoorbeeld op een plek die erg open is en als het scherm dat tussen de palen bevestigd wordt erg dicht is. In dat geval kan het raadzaam zijn om een extra betonvoet ter versteviging te plaatsen. Zo is je afscheiding tegen alle weersomstandigheden bestand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *