Het komende jaar in jouw tuin


Inspiratie / maandag, november 29th, 2021

Een tuin speelt twee, duidelijk verschillende rollen in ons leven. Er moet schoonheid gebracht worden naar het huis, maar ook verse groenten en fruit. Zelf groenten kweken en een paar fruitbomen planten zal je helpen een gezonder dieet te gaan volgen. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar je hele gezin.

Helaas zie je bij de meeste huizen in onze lage landen nog steeds een grasveldje voor het huis, met een eenvoudig paadje er door heen naar de voordeur. Dat kan pas veranderen wanneer gemeenten het zogenaamde schoonheidsbeeld veranderen.

De tuintrends voor het jaar 2022, maar ook voor deze herfst en winter laten gelukkig veel meer kleur toe, ook aan de voortuin. Het paadje naar de voordeur mag weer natuurlijk ogen. Kleine steentjes in een kunstzinnig geheel verpakken mag weer. Langs het paadje kun je bijvoorbeeld koolsoorten planten.

Grote stenen en rotsen komen bij ons eigenlijk niet voor. Die moet je dus ook niet in je tuin willen. Kijk eens hoeveel ruimte je krijgt in je tuin als je de natuur volgt. Vergeet schaduw van een grote parasol en plant eens een appelboom. Vergeet ook het overal bekende gazon. Dat past niet meer bij onze trends.

Maak van je achtertuin weer een moestuin

Water past daar natuurlijk wel bij, dus het mooie, klaterende fonteintje met waterval hoef je niet weg te halen. Die rozenstruik zou ik ook laten staan. Maar daarnaast mogen er best planten en struiken komen die ook iets produceren. Bessen, bramen aardbeistruiken, maar ook de wat grotere bonen mogen weer geplant worden, ook netjes op een rijtje.

Natuurlijk mogen we de eerste rol van de tuin niet vergeten. Schoonheid is ook belangrijk. Dus die mooie dalia mag rustig blijven staan, maar ze krijgt er wel een nieuwe buurman bij. Zoek daarvoor een fruitdragende struik die ongeveer even hoog wordt.

Zelf groenten kweken hoeft niet een economische post te worden. Maar delen met je buren is natuurlijk wel een voordeel. Maak daarom afspraken over welke groenten en welke fruitsoorten je zelf gaat kweken. Dan kunnen de tuinen van je buren, samen met je tuin een samenwerking opleveren waar iedereen beter van wordt.

Ja ik weet het, vroeger was ook niet alles beter. Maar de mensen kenden elkaar. Als je met de tuinen dat gevoel een beetje terug kunt brengen kan het dorp weer een beetje echt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *