Eigen groente en fruit kweken? 4 redenen om voor een kweekkas te kiezen


Inspiratie / zaterdag, augustus 28th, 2021

Je eigen groente en fruit verbouwen is ontzettend leuk en leerzaam én het smaakt ook nog eens vele malen lekkerder dan wanneer je het in de winkel haalt. Wil je het echt goed aanpakken en voor de beste oogst gaan, kies dan voor een kweekkas. Waarom? We leggen het je uit.

Een kweekkas zorgt ervoor dat je gewassen in een gecontroleerde omgeving kunnen groeien. Ze staan beschut en de temperatuur ligt een stuk hoger dan in de buitenlucht. Maar er zijn nog veel meer voordelen te noemen:

  1. Beschermt je gewassen tegen verschillende weersomstandigheden

Vooral in het begin van het seizoen kunnen je gewassen nog behoorlijk fragiel zijn. Een hevige regenbui of een flinke storm kan er dan zo voor zorgen dat je planten beschadigen of zelfs knakken. En een late vorst is natuurlijk ook niet best voor je beginnende plantjes. In een kweekkas heb je daar gelukkig geen last van, want ze staan droog én beschut. Wel betekent dit natuurlijk dat ze hierdoor ook geen regen opvangen, dus dat de handmatige bewatering absoluut niet vergeten mag worden. Daarnaast moet je ook opletten dat het niet té warm wordt in de kas, anders kunnen ze verbranden. De oplossing? Lichtdoorlatende gordijnen ophangen, of witte verf op het glas aanbrengen.

  1. Langer kweekseizoen

Het glas zorgt ervoor dat de temperatuur in de kas altijd een stuk hoger ligt, waardoor je gewassen veel beter en sneller kunnen groeien. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je al véél eerder van hogere temperaturen kunt profiteren, simpelweg omdat het in de kast al veel vroeger warm is dan wanneer je in de buitenlucht zou tuinieren. En… de kas zorgt er ook voor dat je langer door kunt gaan. Wanneer het kweekseizoen eigenlijk al op z’n eind loopt omdat de weersomstandigheden er niet meer naar zijn, kun je in je kweekkas nog makkelijk een paar weken of maanden door gaan. Sterker nog, je zou zelfs het hele jaar door kunnen tuinieren als je de kweekkas in de winter verwarmt!

  1. Meer (tropische) mogelijkheden

De hogere temperatuur in de kas en de mogelijkheid om het klimaat beter te controleren zorgt er ook voor dat je bepaalde planten, fruitsoorten of andere gewassen kunt kweken, terwijl dat in de buitenlucht niet mogelijk is. Denk aan exotische vruchten, citrusbomen en zeldzame bloemen.

  1. Bescherming tegen beesten

Een grote frustratie tijdens het tuinieren is vaak ongenodigd bezoek van beesten die gek zijn op jouw gewassen. Slakken die je slaplantjes opeten, kraaien die smikkelen van je mais en vliegende insecten en kruipers die je gewassen aantasten… Met een kweekkas zijn je gewassen hier beter tegen beschermd. Uiteraard wel even goed opletten als de deur openstaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *