Vaste planten, wat zijn dat?


Ideeen, Inspiratie, Tips, Trends / woensdag, mei 12th, 2021

Vaste planten zijn nu ook ontdekt door de gemeenten in Nederland. Steeds vaker zie je dat openbare ruimte wordt aangekleed met blijvend groen. En dat is logisch. Bewoners vragen erom. Mensen in woonachtig in een stedelijk gebied zoeken groen, kleur en sfeer in hun woonomgeving. Bovendien willen zij betrokken zijn bij de aanleg en het onderhoud van openbaar groen. Voor een fijn leefklimaat, maar ook in het besef dat meer groen belangrijk is voor de soortenrijkdom van planten en dieren in hun wijk of buurt.

Vaste Planten

De term ‘vaste plant’ wordt in tuinland veel gebruikt. Maar wat zijn vaste planten nu precies? En wat moet je weten voordat je met vaste planten aan de slag gaat?

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten, met niet verhoutende stengels. Sommige planten blijven groen, maar meestal sterven ze in het najaar bovengronds af en trekken ze zich ondergronds terug voor hun winterslaap.

Voorjaar
Vaste planten vormen boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. In het voorjaar komen ze groter en krachtiger terug. Zo zorgen ze ieder jaar voor lang tuinplezier. Door de enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen maken ze er een levende tuin van.
Er zijn vaste planten die heerlijk geuren, vlinders lokken of geschikt zijn als snijbloem. De hoogte varieert van hoge, opvallende exemplaren tot hele kleine plantjes. Wanneer je de juiste mix kiest volgen de verschillende vaste planten elkaar op qua bloeiperiode, waardoor je van januari tot december van een bloeiende tuin kunt genieten.

Groen doet goed
Planten hebben een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen; ze zijn rustgevend en bezorgen ons een prettig gevoel. Ze zijn onmisbaar voor de productie van zuurstof en ze zuiveren de lucht. Nog een prettige bijkomstigheid is dat ze geluid dempen doordat de beplanting de geluidsgolven tegenhoudt. Bovendien zorgen planten voor een natuurlijke afvoer van regenwater omdat ze het water uit de bodem opzuigen. Het water dat de planten verdampen, houdt de piektemperaturen in de zomer lager. Hierdoor voelt het in de tuin eerder aangenaam dan op versteende plekken.

Planten kiezen
Om te genieten van een heerlijke tuin die het hele jaar groeit en bloeit moet je de juiste plantkeuzes maken. Maar voordat je planten uitkiest onderzoek je eerst welke grondsoort in de tuin aanwezig is en welke planten daar goed in groeien.
Bij veel mensen zijn planten als klokjesbloem (Campanula), muurbloem (Erysimum), ridderspoor (Delphinium), duizendblad (Achillea), gebroken hartje (Dicentra), lavendel (Lavandula) en rode zonnehoed (Echinacea) geliefd. Maar het is ook leuk om een eigen favorietenlijst samen te stellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *