Tuin aan laten leggen? Belangrijke aandachtspunten


Ideeen / woensdag, december 27th, 2023

Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen? Voor veel mensen is dit een groot project wat ze slechts een paar keer in hun leven laten uitvoeren. Daarom is het goed om je even in te lezen in de belangrijke aandachtspunten. In dit blogartikel helpen we je daarbij door deze punten te bespreken.

Laat eerst een tuinontwerp maken

De basis van iedere nieuwe tuin is het tuinontwerp. Zie het tuinontwerp als een bouwtekening voor een nieuwe woning. Veel mensen onderschatten het belang van een tuinontwerp en laten het vanuit kostenoogpunt achterwege of beperkt uitwerken op een A4’tje.

Ons advies is om dat niet te doen en het tuinontwerp goed uit te laten werken. Maar welke zaken behoren er in een tuinontwerp opgenomen te worden? Naar onze mening zijn dat de volgende zaken:

  • De afmetingen van de diverse zones in de tuin, zoals recreatie, spelen, beplanting, ruimte voor huisdieren, enzovoorts.
  • De samenstelling van de beplanting. Zorg voor een goede mix van snelgroeiende en langzaam groeiende planten, zodat je niet om de haverklap met de snoeischaar in je hand staat.
  • Voorzieningen voor de afvoer van regenwater. Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem en een ondergronds bassin om het regenwater op te vangen, zodat je het water tijdens droge periodes kunt gebruiken om de planten water te geven.
  • Schaduwrijke plekken zodat je in de zomer de verkoeling kunt opzoeken. Denk niet alleen aan de standaardzaken, zoals een zonnescherm of parasol voor op het terras, maar ook aan natuurlijke zonwering. Bijvoorbeeld een pergola die je laat begroeien met een druivenstruik.

Je ziet, bij een goed tuinontwerp wordt er met allerlei zaken rekening gehouden zodat de tuin straks voldoet aan iedereen zijn wensen en problemen, zoals wateroverlast, worden voorkomen. Een ontwerp voor je tuin laten maken is in onze ogen dus een absolute must.

Dien je aanvraag op tijd in

Goede hoveniersbedrijven hebben in het tuinseizoen vaak lange wachttijden. Als je dus in het tuinseizoen van je tuin wilt genieten, is het van belang om je aanvraag op tijd in te dienen. Wij adviseren je om in de winter al te starten met het laten maken van een tuinontwerp. Vaak ben je dan al enkele weken verder voor het ontwerp af is en de aanleg in het voorjaar kan worden ingepland.

Denk na over het hergebruik van tuinmaterialen

Het hergebruik van tuinmaterialen in je nieuwe tuin kan je een flinke kostenbesparing opleveren. Bovendien belast je het milieu minder als je tuinmaterialen opnieuw gebruikt. Wanneer je een tuin laat aanleggen waarin gebruikte materialen worden verwerkt spreken we ook wel van circulaire tuinaanleg.

Wij adviseren je om de hovenier te vragen om na te denken welke materialen hergebruikt kunnen worden. Vraag ook of het mogelijk is om materialen die niet voorhanden zijn elders vandaan te halen. Sommige hoveniers hebben namelijk een groot netwerk waardoor ze tegen kleine vergoedingen aan materialen kunnen komen die nog in een goede conditie verkeren.

Vergeet de natuur niet

Een belangrijk aandachtspunten bij tuinaanleg is de natuur. We hebben jarenlang de trend gehad dat mensen hun complete tuin lieten betegelen. Insecten, vogels, egels en andere dieren hebben daardoor minder voedselbronnen en schuilplekken gekregen.

We adviseren je dan ook om bij de aanleg van je nieuwe tuin ervoor te zorgen dat minimaal twee derde van de tuin wordt beplant. Dat is goed voor jezelf en de natuur. Bovendien geeft een groene omgeving een fijn en ontspannen gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *