Tips om een schaduwtuin in te richten


Ideeen / zaterdag, maart 6th, 2021

Spelen met licht en schaduw is iets dat als sinds de oudheid plaatsvindt, bijvoorbeeld ook in huis. De oude Grieken waren de eerste die van jaloezieën gebruik maakten om de zon te temperen en te spelen met de schaduw. Vandaag de dag wordt dat systeem nog steeds toegepast bij jaloezieën op maat. In de tuin kan je veel minder bepalen hoe het licht moet vallen, maar is een tuin in de schaduw dan meteen hopeloos? Hieronder staan wat tips hoe je een schaduwtuin op een leuke manier kan inrichten. Vergeet ook de sfeerverlichting in je tuin niet.

1. De soort van schaduw

In de tuin onderscheiden we 3 soorten schaduw:

  • Lichte schaduw is wat er gebeurt als de tuin valt in de schaduw van bomen of hoge struiken.
  • Halfschaduw is de omschrijving voor maximaal 3 uur zon voor de planten in de zomer.
  • Zware schaduw vind je aan de noordkant. Planten krijgen dan nauwelijks of geen direct licht.

2. De bodem

In een schaduwtuin is de bodem nog belangrijker dan in een gewone tuin. Bij een enigszins vochthoudende bodem heb je een veel grotere keuze in planten dan bij een droge bodem. Uiteraard kan je met bijvoorbeeld een druppelslang zelf erg veel doen om de planten extra water te geven zonder te veel te verspillen. Een combinatie met een regenton is dan ook een perfecte keuze.

3. Bosplanten

Bosplanten moeten het in de natuur ook doen met schaduw als ze onder de bomen groeien. Sommige kiezen er daarom voor om vroeg in het jaar te bloeien. Er zijn echter ook bosplanten die in de zomer of de herfst zich op het mooist tooien zoals de herfstanemoon, de monnikskap, de zilverkaars en de bijzondere Japanse wasbloem. Ook in een tuin met lichte schaduw kan je derhalve vrijwel het hele jaar genieten van kleur en bloeiende planten,

4. Schaduwplanten

Als de tuin halfschaduw heeft of zelfs zware schaduw zijn er nog steeds een aantal opvallende planten die kleurrijk bloeien in deze moeilijke omstandigheden. Hierbij kan je denken aan de bekende geranium, maar ook wat exotischer planten zoals de oosterse helleborus, het gebroken hartje of het longkruid. In een schaduwtuin is net als in alle tuinen evenwicht belangrijk. Er is een zeer groot aantal groene planten die uitstekend tegen de schaduw kunnen. Deze kan je uitstekend combineren met de vaak felle kleuren van je bloeiende planten,

5. Wintergroene planten

Ook in de winter kan je in een schaduwtuin frisse groene planten laten stralen. Vooral varens doen het dan erg goed, maar ook siergrassen kunnen dan een tuin helemaal doen opbloeien. Een paar goede keuzes voor een schaduwtuin in de winter zijn ook de goudaarbei,, de schuimbloem en het mansoor. Voor ieder seizoen zijn er toepasselijke planten.

6. Humus

Om de vochtigheid van een schaduwtuin op peil te houden, kan je het beste ieder jaar een laag humus aanbrengen van bijvoorbeeld houtsnippers. Deze beschermen de grond tegen uitdrogen. Als de humus in de grond wordt opgenomen, heeft het daarna de werking van een spons en houdt het water vast. Een ideale en simpele manier om de grond te verbeteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *