Hardhouten schuttingen: welke soorten zijn er?


Ideeen / woensdag, december 6th, 2023

Er zijn ontzettend veel verschillende houten schuttingen op de markt. Dan hebben we het niet alleen over hoe de schutting eruit zien, maar ook over de verschillende houtsoorten waar schuttingen van worden gemaakt. Van hardhout tot vuren tot eiken: waar doe je goed aan en niet geheel onbelangrijk, wat betaal je er gemiddeld voor? Wij hebben het voor je uitgezocht en opgeschreven in deze blog. Lekker makkelijk voor jou!

Welke houtsoorten zijn er?

Er zijn grofweg twee verschillende houtsoorten: zachthout en hardhout. Zachthout is afkomstig van naaldbomen, zoals de den, fijnspar of zilverspar. Het is een houtsoort die snel groeit en daardoor relatief goedkoop is. Het is, zoals de naam al suggereert, een zachte en makkelijk te bewerken houtsoort. Bekende zachte houtsoorten zijn vurenhout, grenen, wilgenhout, berkenhout en populierenhout.

Hardhout is afkomstig van breedbladige loofbomen, zoals de eikenboom, walnootboom en de mahonieboom. Deze boomsoorten groeien in verhouding met de naaldbomen relatief langzaam. Hierdoor ligt de prijs voor hardhout vaak hoger dan zachthout. De meest gebruikte harde houtsoorten zijn eikenhout, walnoothout en mahoniehout. Ook essenhout en kastanjehout zijn harde houtsoorten.

Er is zelfs nog een derde soort hout, namelijk tropisch hardhout. Tropisch hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan normaal hardhout, maar heeft wel een grotere kans op vergrijzing bij blootstelling aan de elementen.

Waarom een hardhouten schutting?

De levensduur van hardhout is ontzettend lang, mits het goed wordt onderhouden blijft een hardhouten schutting minimaal 20 jaar mooi. Dit in tegenstelling tot andere houtsoorten, zoals Douglas of Lariks hout, welke zo’n 15 jaar meegaan. Onbewerkt vurenhout of grenenhout gaan zelfs maar zo’n 10 jaar mee. Wanneer je kiest voor een hardhouten schutting, kies je dus voor een schutting die er heel wat jaren zal staan.

Verschillende soorten hardhout schuttingen

Een schutting komt in allerlei vormen en maten, letterlijk. Officieel mag een erfafscheiding naast en achter een woning maximaal twee meter hoog zijn, voor een woning mag de erfafscheiding maximaal één meter hoog zijn. Verder ben je helemaal vrij om te bepalen hoe je schutting eruitziet.

Er wordt van verticale planken gezegd dat deze inbrekers tegenhouden, aangezien ze lastiger te beklimmen zijn. Verticale planken zonder ruimte ertussen geven een modern en strak geheel. Horizontale planken kunnen een ondiepe tuin juist optisch veel diepte geven. Deze zijn echter wel makkelijker te beklimmen, ook door kleine kinderen.

Hardhout beton schuttingen zijn houten schutting verstevigd door beton. Vaak heeft een beton schutting steunpalen en een onderstel van beton. Hierdoor staat de schutting extra stevig, ideaal voor schuttingen die veel wind vangen.

Waar je vroeger veelal één soort schutting zag, zie je nu allemaal verschillende stijlen. Lamellen schuttingen, potdeksel schuttingen en dichte schuttingen zijn geen vreemden meer.

Nog steeds twijfels?

Het is niet gek dat je niet binnen een uurtje een schutting hebt uitgekozen. Vaak gaat het in totaal om redelijk wat strekkende meters, dus kan het een flinke investering worden. Twijfel jij waar je goed aan doet qua schutting keuze? Laat je dan adviseren door een expert, zoals één van de vakmensen van rvg-schuttingen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *