Dit moet je weten over de laurierhaag


Inspiratie / dinsdag, april 26th, 2022

Haagplanten zijn bijzonder geschikt voor het maken van afscheidingen en hoeken in de tuin. Met haagplanten kun je eenvoudig delen van de tuin van elkaar scheiden zonder schuttingen te plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten haagplanten, één van de meest populaire haagplanten is de laurierhaag.

Haagplanten

Er is ruime keuze in soorten haagplanten. Denk hierbij aan groene haagplanten, kleurige haagplanten of bijvoorbeeld haagplanten met eetbare bessen die vogels aantrekken. De laurierhaag is een populaire haagplant omdat deze eenvoudig te onderhouden en winterhard is, de haag blijft het hele jaar mooi groen. Een laurierhaag is geschikt voor hoge en lage afscheidingen in de tuin. Een hoge laurierhaag is een goede vervanger voor een schutting. Met een lage laurierhaag maak je aantrekkelijke afscheidingen in de tuin waar je overheen kunt kijken, bijvoorbeeld rondom een terras of speelplaats. De laurierhaag is een relatief smalle haag en daarom ook bijzonder geschikt voor wat kleinere tuinen.

Laurierhaag planten

Een laurierhaag is goed zelf te planten. Het enige wat je nodig hebt is wat kracht, gereedschap en de benodigde materialen.

• Begin met het verzamelen van de spullen die je nodig hebt: palen voor de hoeken, binddraad, een rolmaat, aanplantgrond voor hagen, mulch, de laurier planten en natuurlijk een stevige schep.

• Zet de palen rechtop in de grond aan het begin en einde van de haag. Bij een lange haag zet je ook nog een paal in het midden voor extra stevigheid. Span het binddraad tussen de palen.

• Graaf een geul langs het binddraad en let hierbij goed op het formaat van de kluit van je planten. De geul moet twee keer de breedte van de kluit zijn, en net zo diep als de hoogte van de kluit.

• Maak de bodem van de geul los en voeg wat aanplantgrond voor hagen toe.

• De wortels van de laurierhaag moeten goed nat zijn. Maak ze nat door ze met een tuinslang te besproeien.

• Nu kun je de planten in de geul gaan zetten. Bij een laurierhaag zet je drie struiken per meter. Gebruik een rolmaat of meetlint om de afstand tussen de planten gelijk te houden.

• Kijk vanaf een afstand of je tevreden bent over de plaatsing. Is de afstand tussen de planten gelijk? Staan ze mooi recht?

• Nu kun je de geul dicht gaan maken. Het is belangrijk dat de laurierhaag een goede voedingsbodem heeft. Gebruik daarom aanplantgrond voor hagen om de geul voor 2/3 mee te vullen. Druk de grond goed aan zodat de planten stevig in de grond staan.

• Vul de rest van de geul met de grond die je uitgegraven had om de geul te maken. Druk de grond goed aan en geef direct water.

• De grond rondom de stam kun je bedekken met een dunne laag mulch. Zorg dat de mulch alleen op de bodem rondom de stam ligt en niet tegen de stam.

Laurierhaag snoeien.

De laurierhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Snoei de haag in het vroege voorjaar (maart/april) en eind van de zomer (eind september). Een laurierhaag snoei je met een scherpe snoeischaar, gebruik geen heggenschaar. Ook het bemesten van de laurierhaag doe je twee keer per jaar. Bemest de bodem na het snoeien met aanplantgrond of speciale mest. Sproei de grond nat na het bemesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *