Ben jij al bekend met modulair bouwen?


Ideeen / vrijdag, juni 24th, 2022

Tegenwoordig zie je erg veel nieuwbouwwoningen in verschillende wijken en dit is vaak een duurzame woning. Soms staat er opeens een hele nieuwbouwwijk. Om ervoor te zorgen dat deze nieuwbouwwijken op de juiste plaats komen te staan, komt veel kijken. Hierbij kun je denken aan het maken van een ontwerp, maar natuurlijk ook de goede uitwerking hiervan. Je kunt er voor kiezen om modulair te bouwen. Maar wat zijn de voordelen van modulair bouwen? Lees daar hieronder meer over!

Wat houdt modulair bouwen in?

Iedere woning wordt op een andere manier gebouwd. De reden hiervan is dat niet iedere bouw door dezelfde persoon gedaan wordt. Iedereen heeft weer een andere werkwijze die gehanteerd wordt. Een van de werkwijzen die gehanteerd kan worden, is modulair bouwen. Hierbij worden modules gekoppeld of gestapeld. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld appartementencomplexen gebouwd kunnen worden, maar daarnaast ook vrijstaande woningen. De modules worden in een fabriek klaargemaakt, waardoor ze daarna klaar zijn om te gebruiken. Ze kunnen op dat moment met een hijskraan aangebracht worden.

Bouw en plaatsing gaat erg snel

Als eerste voordeel heb je de spoedige bouw en plaatsing. Doordat de modules al klaargemaakt zijn in de fabriek, zorg je ervoor dat dit niet nog gedaan moet worden op de locatie zelf. Waarbij er eerder dus bakstenen in elkaar gezet moesten worden, hoeft dit bij modulair bouwen niet. Bij de normale bouw, is de bouwtijd ongeveer drie weken. Bij modulair bouwen is dit opvallend minder. Daarbij ben je ongeveer een week kwijt voor de bouw. Hoewel het een snelle en gemakkelijke verbouwing lijkt, kan het enige druk op de mensen in de bouw leggen. Door de snelle modules, moeten ze ook sneller woningen opleveren. Een goede planning is dus niet te ontbreken bij een modulaire bouw.

Minder bouwverkeer onderweg

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, worden er modules samengesteld bij modulair bouwen. Deze modules kunnen snel en makkelijk aangebracht worden op locatie. Dit scheelt een hoop tijd, maar daarnaast ook veel bouwverkeer. Het liefste heb je namelijk een zo klein mogelijke voetafdruk. Bij een modulaire verbouwing, zorg je voor 49% minder ritten. Dit is omgerekend in kilometers ongeveer 60.000, dus niet geheel onbelangrijk.

Geen stijgers nodig

Bij modulair bouwen heb je dus minder bouwverkeer. Een van de redenen hiervan is, omdat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van stijgers. Dit scheelt al een hoop ruimte in de vrachtwagens. Vaak zie je stijgers bij een verbouwing voorbij komen. Dit kan af en toe best onhandig zijn, omdat ze dan op de grond in de weg staan. Doordat de stijgers bij een modulaire verbouwing niet gebruikt hoeven te worden, hebben de vakmensen op locatie hier ook minder last van.

Lager percentage aan hijsbewegingen

Voorheen moesten gebouwen stuk voor stuk in elkaar gezet worden. Bij modulair bouwen is dit niet het geval. Daarbij kun je dus grotere kant-en-klare stukken aanbrengen. Hierdoor zorg je dus ook voor een minder aantal aan hijsbewegingen. Dit is een goede uitkomst, omdat het werken met hijskranen veel risico’s met zich meebrengt. Hoe minder hijsbewegingen, hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *